Angsten

De Combinatie van E.F.T. en Haptonomie in de sport

Een ervaren atleet zal vertellen, dat de mentale conditie van zeer grote invloed is op de prestatie. Het verschil tussen goede en slechte dagen is bijna altijd te wijten aan emotionele oorzaken. Natuurlijk kunnen blessures en ziekte hun tol eisen, maar in het algemeen brengt de atleet hetzelfde goed getrainde lichaam in het strijdperk. Het enige dat regelmatig verandert, zijn de verschillende emoties die invloed op het lichaam hebben.

In sport is timing zeer belangrijk en zelfs de geringste spanningsafwijking in de spieren kan de timing negatief beïnvloeden. De coördinatie van b.v. een polsstokhoogspringer is zo complex en de overtuiging van de aanloop zo belangrijk dat hoofd en lichaam alleen maar in vol vertrouwen moet uitvoeren waar het al duizenden keren op heeft geoefend. Alleen maar die bewegingen die als het ware in het bewegingspatroon zijn ingesleten. In de voorbereiding van de sprong en onderweg naar de afzet mogen er geen gedachten meer door het hoofd spoken die extra spanning in het lichaam oproepen en de coördinatie verstoren.

sfn munchHet raken van de bal bij honkbal, tennis en golf vereist perfecte timing. Als er met extra spanning met de geringste afwijking tegen de bal geslagen wordt kan dit juist het verschil maken tussen een home run of een uitbal, een ace of een netbal of een put missen bij het golfen. Dit is de reden dat het belang van mental coaching in de sport steeds meer wordt ingezien.

De combinatie van haptonomie en E.F.T. levert een opmerkelijk effectieve oplossing voor dit probleem. Omdat het de werking heeft de negatieve emotie en zijn effecten te neutraliseren.
Een van de meest voorkomende reacties hiervan is dat de sporter vrij is van overmatige spanning in de spieren die juist minder gespannen moeten zijn en de ademhaling is minder verkrampt.
Het bewerkstelligt souplesse en de meest effectieve beweging waar de atleet talloze malen, vrij van wedstrijdspanning, op geoefend heeft.

Het stelt de atleet in staat om zijn ‘potential for excellence’ door zijn lichaam te laten stromen zonder dat dit geblokkeerd wordt door ook maar enige weerstand in de spieren.

Mensen die moeten presteren hebben, net als iedereen, vaak een negatieve interne dialoog die hun prestatieniveau beperkt en ze zijn zich er niet van bewust omdat het ingesleten routinematige gedachten zijn en vaak heeft nog niemand ze daar ooit op attent gemaakt.

” Ze zouden bijvoorbeeld kunnen denken dat het bereiken van een beter resultaat meer verplichtingen en inspanningen van ze zal eisen.
” Soms zijn er angstige gedachten bij een bepaald publiek, een stadion, een tegenstander, een bepaalde golfbaan waardoor ze in vertwijfeling raken.
” Veel die moeten presteren focussen zich alleen op wat zij goed kunnen en verwaarlozen de andere aspecten van henzelf omdat ze deze “niet zo belangrijk vinden”. Als ze echter meer grip krijgen op die andere kleine zaken zal dat duidelijk meetbaar positief bijdragen aan het gehele prestatie.

De problemen in het presteren zijn een weerspiegeling zijn van de innerlijke problemen. Door kwalitatief goed speurwerk zijn deze valkuilen altijd te vinden

Omdat het verschil tussen atleten soms maar enkele fracties van seconden of enkele centimeters is,
maakt een sterke kop en een vrij gevoel juist het verschil tussen winnen of verliezen.
Verbeter de manier waarop je geest en lichaam met elkaar communiceren.
Maak de weg vrij zodat het coachen en alles wat je geleerd hebt beter zijn doel kan bereiken.

Je kwaliteiten zullen, zonder veel inspanning, verbeteren