Angststoornissen

Soorten angsten

Angststoornissen zijn te verdelen in drie groepen:
-fobieën,
-angsten zonder direct aanwijsbare aanleiding en
-angsten door ingrijpende en ernstige gebeurtenissen.

De lichamelijke sensaties bij angststoornissen zijn bij allen zo ongeveer hetzelfde n.l.
– droge keel
-spiertrekkingen
-hartkloppingen
-duizeligheid
-wazig zien
-transpireren
-slappe benen
-aandrang om te plassen
-blozen ( bij sociale fobie)
-benauwd gevoel/ druk op de borst

Sociale fobie
Bang om af te gaan voor andere mensen
Extreme verlegenheid
Angst voor spreken in het openbaar
Angst om in restaurants te eten
Angst om te telefoneren
Angst om het woord tot iemand te richten

Paniekstoornis
Paniek is een plotseling hevige schrik, die gepaard gaat met angstaanjagende lichamelijke verschijnselen. Deze paniek komt met aanvallen en mensen vermijden de situaties waarin een paniekaanval zich heeft voorgedaan.

Agorafobie
Extreem bang op straat, in tunnels of in grote ruimtes of het staan in een rij, drukke ruimtes Men is bang voor situaties die men niet kan ontvluchten. Men heeft angst om de controle te verliezen en om dood te gaan.

Enkelvoudige fobie
Angst voor hoogten, onweer, muizen, spinnen, bloed, overgeven. Men wil de situaties zovee mogelijk vermijden om angst te ontlopen.

Obsessieve compulsieve stoornis
Dit zijn angsten die ontstaan door eigen gedachten en gevoelens of ten gevolge van gewaarwordingen in het eigen lichaam, zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is. Het gaat hier om:
-Dwanggedachten: Men heeft vaak nare negatieve gedachten en wordt daar zo door in beslag genomen dat men er als het ware verlamd door raakt en bijna niet meer normaal door kan functioneren.
-Dwanghandelingen: smetvrees, dwangwassen. Men zit gevangen in het ritueel van de dwanghandeling.

De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest. Door zijn angst en gespannenheid worden er veel lichamelijke sensaties veroorzaakt en dus ook waargenomen. Omdat deze sensaties aanhouden of vaak terugkomen en groot ongemak kunnen gaanveroorzaken worden ze geïnterpreteerd als kwaal. Omdat bij lichamelijk onderzoek hier vaak geen bevestiging voor is, ontstaat er grote onzekerheid. “De dokter zal het wel mis hebben want ik voel toch wat”. Deze onzekerheid veroorzaakt nog meer spanningen, dus nog meer klachten en iemand is de hele dag bezig met het waarnemen van het eigen lichaam en zit in een vicieuze cirkel gevangen.

Angsten door ingrijpende en traumatische gebeurtenissen
Voorbeelden zijn incest, gijzeling, verkrachting, oorlog. Dit heeft constante spanning, herbeleving van de nare gebeurtenis ten gevolge in dromen. Soms sterke dissociatie.

Gegeneraliseerde angststoornis
Iemand maakt zich voortdurend over veel dagelijkse dingen zorgen. Men is vaak rusteloos,opgejaagd en nerveus. Men maakt zich zorgen over allerlei dingen die er zouden kunnen gebeuren: ziekte, financiële problemen, ongeval en overlijden terwijl er geen enkele aanleiding toe is.

Voor meer ervaringsinformatie lees:

www.emofree.com/ptsd.htm (post traumatische stress syndroom)
www.emofree.com/fear.htm
www.emofree.com/panic-anxiety.htm
www.emofree.com/trauma.htm